Chrome

För att komma igång kan det vara bra att ta en titt i hjälpcentret för Chrome där du bl.a. hittar en Guidad visning som beskriver funktionerna.
 
Exempel på startsida som syns när ny flik öppnas.Det finns en hel del teman om du föredrar att ge webbläsaren en personlig touch.

Skapa bokmärke
1. Klicka på stjärnan i omni-fältet (adressfältet).
2. Välj Redigera. Skriv in namn på bokmärket och adressen, t.ex. http://epost.edu.sollentuna.se.
3. Bokmärket lägger sig i bokmärkesfältet.

På Chrome webstore kan du ladda ner tilläggsfunktioner / appar. Här kommer några förslag som är användbara. Öppna en ny flik (startsida) i Chrome så finns en direktlänk till Chrome webstore. 

Google Apps offline appar (ikoner på startsidan):
Offline Gmail - läs och skriv dina mejl utan internet uppkoppling. Dessutom ett rent och enkelt gränssnitt. 
Google Drive - läs och redigera dina dokument utan internet uppkoppling.
Google kalender - tillgång till kalendern utan internet uppkoppling (kolla också Checker Plus for Google Calendar).

Obs! Offline synkronisering skall endast användas på egna personliga datorer, ej på datorer som delas av flera användare. 
Offline åtkomst kräver inställningar i resepktive tjänst i Google Apps. Läs mer om offline Gmail och offline docs och offline kalender.

En del appar integrerar med Google Drive (dokumentdelen av Google apps), dvs det går att skapa, redigera och spara t.ex. bilder, video och mindmaps direkt i Drive. Kolla in apparna Pixlr, Wevideo och MindMeister. Läs mer om vilka appar som fungerar med Drive


Scratchpad - en enkel skrivapp som syncar till Google docs. Du kan direkt i webbläsaren skriva anteckningar även om du inte är uppkopplad till internet. När du har internet syncar anteckningen till docs där du sedan kan fortsätta redigera. (ikon på startsidan)

Screen capture - effektivt sätt att göra skärmurklipp. Urklippen kan direkt laddas upp till Picasa varifrån de enkelt kan infogas i ett Google dokument. (ikon i verktygsfältet)

DriveTunes - lyssna på ljudfiler som du lagrat i Google Drive utan att behöva ladda ner dem. Ladda upp egna mp3 filer (podcasts), dela dem med elever och de kan lyssna på dessa direkt från webben. 

Google Dictionary - ett måste för språkundervisningen. Dubbelklicka på ett ord på vilken webbsida som helst och du får ordet förklarat. Är det på engelska kan du dessutom få det uppläst. (ikon i verktygsfältet)

Translate and speak - markera en text och högerklicka, välj Speak så får du texten uppläst. Det finns flera olika "text-to-speech" (tts) appar så här kan man prova sig fram. (ikon i verktygsfältet)

Kalkylator - kraftfull miniräknare alltid till hands. (ikon på startsidan)

Silver bird - ha full koll på Twitter, twittra och re-tweeta direkt från Chrome. (ikon i verktygsfältet)

Angry birds - illustrerar förstås kastvinkel men framförallt kul och nödvändigt tidsfördriv. (ikon på startsidan)

RSS prenumeration - för att enkelt kunna lägga till ett RSS flöde i din RSS läsare direkt ifrån Chrome behöver du det här tillägget.

Exempel på länk-appar, dvs de länkar direkt till respektive webbtjänst (ikoner på startsidan):
Khan Academy - matematik
Picasa - bild- och videohantering (kopplas till Google Apps)
Prezi - innovativ presentationstjänst
Sketchpad - enkelt ritprogram

Comments