Vad är sociala bokmärken?

Sociala bokmärken (engelska: social bookmarking) är webbtjänster som gör att man kan lagra, ordna och dela adresser till webbresurser (bokmärken/favoriter). Bokmärken på nätet innebär att de är tillgängliga från vilken dator som helst med en internetuppkoppling och webbläsare.

En av fördelarna är att bokmärken kan skapas, t.ex. kring ett visst tema, tillsammans med andra och delas med en utvald skara eller med alla i hela världen. Förutom att organisera personlig information, så är sociala bokmärken alltså ett användbart sätt att samla information och lärresurser kring ett visst ämnesområde. Exempel på tjänster är Delicious, Diigo och StumbeUpon.

Man kan märka varje bokmärke med ett eller flera nyckelord, ”tag”, vilket förutom att skapa viss ordning, också gör bokmärkena sökbara för andra med liknande intresse. Tjänster såsom Diigo och StumbleUpon låter användare markera text på, och kommentera, specifika webbsidor. Markeringar och kommentarer är bara synliga för andra användare av tjänsten, och man kan också välja att låta en viss grupp se dessa. Föreställ dig ”gula lappar” som dyker upp på webbsidor där tidigare besökare på webbsidan har lämnat sina kommentarer.

Comments