Vad är en blogg?

En blogg är en webbsida där innehållet (blog posts; sv. inlägg) presenteras i omvänd kronologisk ordning. Man kan säga att det är en multimedial journaltjänst. Bloggar är för det mesta helt publika, men det går att sätta restriktioner mha lösenord till enskilda inlägg. En del system (portaler, sociala nätverk) har interna bloggar som bara syns för inloggade användare (om användaren väljer det).

Att blogga ger unika möjligheter för lärare att förbättra kommunikationen med elever och föräldrar. Den kan användas som ett enkelt sätt att berätta om aktiviteter och informera externt. För studerande kan en egen elevblogg blir som en portfolio över lärandet, vilket kan fördjupa lärandet genom reflektion och återkoppling. Den kommunikation som sker runt inlägg ökar utbytet av olika åsikter och perspektiv.

I allmänhet tillåter bloggar alltså att läsarna lämnar synpunkter, dvs ett inlägg kan kommenteras av läsare. Dessa kommentarer hamnar då i en kronologisk lista efter inlägget. Många bloggare använder anti-spam åtgärder såsom t.ex att innehavaren av bloggen granskar kommentarer innan de publiceras och/eller kravet att mata in en textsträng (captcha) för att kontrollera att det är en person, och inte en maskin, som skapar kommentaren.

Enkelheten att publicera innehåll i bloggar är en av styrkorna med mediet. Man måste inte heller logga in på sin bloggtjänst varje gång man vill publicera något. Man kan skapa, redigera och ladda upp inlägg till sin blogg från ”bloggredigerare” på sin dator. Exempel är MS Word 2007, Windows LiveWriter, Blogdesk och Scribefire (för Mozilla Firefox). Skriver man mycket till en eller flera bloggar underlättar det mycket att använda någon av dessa programmen. Många mobiltelefoner erbjuder också direktpublicering till bloggar.

Det finns en rad bloggtjänster fritt tillgängliga på nätet, vanligast är nog Blogger och WordPress. Ett alternativ till att skapa ett konto på en bloggtjänst är att ladda ner egen programvara till en server och drifta sin egen blogg (WordPress är vanligast för detta). Fördelen med det förra är att man slipper bekymra sig över driften, den sköts automatsikt. Fördelen med det senare är att man har full kontroll över funktioner i sitt system, vilket innebär att man kan utöka funktionsinnehållet. Man kan dessutom profilera sin bloggtjänst enligt egna önskemål.

Läser man många bloggar använder man med fördel RSS. Läs mer.

Comments