Använda bilder (upphovsrätt, creative commons, bildbanker)

Ha koll på upphovsrätten

Här kommer några tips angående användning av bilder på webbplatser såsom egna bloggar och wikis. Först en uppmaning: Det är viktigt att du alltid har klart för dig att du får använda en bild du hittar på nätet innan du publicerar den i din blogg eller på din webbsida. Läs mer om vilka regler som gäller på Skolverkets Kolla källan (skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt).

Creative Commons

Creative Commons (CC) är licenstyp som gör det möjligt att dela digital media. Licensen ger tydliga direktiv för hur materialet får användas av andra. Bildsajter erbjuder ofta möjlighet att söka efter CC-licensierade bilder. Du kan läsa mer om CC på creativecommons.se/om-cc och på skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt/creativecommons där du också kan ladda ner Creative Commons - en guide för lärare. Notera alltså att om du använder en bild med en CC-licens som ger dig den rätten så skall du också ge en referens enligt den utsatta CC-licensen.

Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org) är en av de bättre platserna att söka efter en lämplig bild. Här hittar du massor av bilder som går att använda enligt CC-licensen.

På Picasa (http://picasa.google.com) söker du på ditt sökord, därefter klickar du ”Visa alternativ” uppe till vänster och väljer något av Creative Commons alternativen.

På Flickr (http://www.flickr.com/) söker på Creative Commons via http://www.flickr.com/search/advanced/ och bockar för ”Only search within Creative Commons-licensed content” längst ner på sidan.

Bildbanker

På Skolverkets Multimediabyrån kan du söka efter bilder som är fria att använda. Gå till http://www.multimedia.skolverket.se/scripts/view/bildarkiv.asp?i=21766.

På skolverkets PIM sajt finns förstås också information om bilder - en ocean av bilder.

Ung bild är en community där man kan dela och ladda ner CC licensierade bilder.

Andra bildbanker:

Slutligen, använder du en bild fritt från någon bildbank, läs alltid ”Terms” (brukar finnas en sådan länk där du laddar ner bilden).

Hjälp till att sprida kunskapen om bildanvändning så vi alla blir medvetna och förstår vilka regler som gäller. Kom ihåg, det är oftast inga problem att hitta en bra och ändamålsenlig bild som du faktiskt får använda.


Comments